Uw gids voor aflibercept-DME

Alt tag
Alt tag

Uw gids voor aflibercept-DME

Voor wie is aflibercept bedoeld?

Aflibercept is voor mensen bij wie de diagnose DME is gesteld.

 

Voordat uw behandeling begint, moet u het uw arts of verpleegkundige vertellen als:

 

  • u een infectie heeft in of rondom uw oog,
  • uw oog momenteel rood is of pijn doet,
  • u denkt dat u mogelijk allergisch bent voor jodium, pijnstillers of één van de bestanddelen van aflibercept,
  • u problemen heeft gehad met eerdere ooginjecties,
  • u glaucoom of een voorgeschiedenis van hoge druk in uw oog heeft,
  • u lichtflitsen of zwevende zwarte vlekjes ziet of heeft gezien,
  • u medicijnen gebruikt, met of zonder recept,
  • u zwanger bent, van plan bent zwanger te raken of als u borstvoeding geeft. Er is geen ervaring met het gebruik van aflibercept bij zwangere vrouwen. Aflibercept mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap; bespreek dit met uw arts voordat u start met de behandeling. Vrouwen die zwanger kunnen raken moeten effectieve anticonceptie gebruiken gedurende hun behandeling en tot minstens 3 maanden na de laatste injectie met aflibercept,
  • u oogchirurgie heeft gehad of zal krijgen in een periode van 4 weken voor of na de behandeling met aflibercept.

 

 

Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn aflibercept-behandeling?

 

Uw arts kan u vragen om gedurende een paar dagen voor uw afspraak oogdruppels te gebruiken. Na uw behandeling kan uw zicht wazig zijn, u mag dus niet zelf naar huis rijden. Vraag een vriend of familielid om u van en naar uw afspraak te brengen of regel een andere manier om daar te komen en weer naar huis te gaan. Draag geen make-up op de dag van uw afspraak.

 

 

Wat kan ik verwachten tijdens mijn aflibercept-behandeling? 

 

Uw arts of verpleegkundige zullen u voorbereiden op uw aflibercept-behandeling.

Deze mensen zijn hoogopgeleide professionals met ervaring in de behandeling van DME.

Zij begrijpen dat de behandeling verontrustend klinkt en zij zullen zich extra inspannen om er voor te zorgen dat u zich ontspannen en comfortabel voelt.

U zult oogdruppels krijgen die als lokale verdoving werken en er zal een oogbad worden gebruikt om uw oog en de huid er om heen schoon te maken. Uw gezicht zal bedekt worden met een speciale doek en uw oog zal open worden gehouden. De oogdruppels zullen uw zicht wazig maken dus u zult de naald niet zien.

Een ervaren arts zal de injectie geven in het wit van uw oog. De meeste mensen zeggen dat de injectie pijnloos is en sommigen zeggen dat zij een beetje druk voelen. De hele procedure kan een beetje oncomfortabel aanvoelen, maar het is in een paar minuten voorbij.

 

 

Wat als ik mij zorgen maak of vragen heb?

 

Als u zich zorgen maakt of als u vragen heeft, kunt u het beste met uw arts of verpleegkundige praten. Zij zijn zeer ervaren en kennen uw individuele situatie, dus zij kunnen u de antwoorden geven die u nodig heeft.

Stel gerust uw vragen of spreek uw bezorgdheid uit. Uw arts of verpleegkundige kunnen u antwoorden geven en u geruststellen.

 

 

Wat kan ik verwachten na mijn aflibercept-behandeling?

 

Uw arts kan u enkele oogtesten laten doen na uw injectie. Dit kan ook inhouden dat u een pufje lucht op uw oog krijgt om de druk in uw oog te meten. Na uw injectie zal uw zicht wazig zijn, u moet dus niet zelf rijden voordat uw zicht weer normaal is.

In de volgende paar dagen kunt u een bloeddoorlopen oog hebben of bewegende deeltjes zien. Beide zouden binnen een paar dagen weer weg moeten zijn. Als dat niet gebeurt, of als het erger wordt, moet u contact opnemen met uw arts.

Sommige mensen kunnen een beetje pijn of ongemak voelen in hun oog na de injectie. Als dit niet weggaat of erger wordt moet u contact opnemen met uw arts.

Bijsluiter aflibercept (injectieflacon) - SmPC aflibercept (injectieflacon)
Bijsluiter aflibercept (voorgevulde spuit) - SmPC aflibercept (voorgevulde spuit)

MA-M_AFL-NL-0091-1
Laatst bijgewerkt: 15 juni 2018